Rozhovor s Alenou Doležalovou, majitelkou nakladatelství DONA

archiv revue
Alena Doležalová je autorkou několika kuchařských knih. Představila nám ty nejnovější.
V březnu se na pulty knihkupectví dostalo pokračování bestselleru Domácí krabičková dieta, tentokrát pod názvem Domácí krabičková dieta a „tukožrouti“. Co jsou to „tukožroutské“ potraviny a kolik obsahuje kniha receptů?
Existují potraviny obsahující látky, které podporují rychlejší spalování tuků, mají sílu zabraňovat ukládání tuku, svým působením v organismu podporují metabolismus, upravují činnost trávicího ústrojí, detoxikují a mají mnoho dalších pozitivních účinků na náš organismus. Tyto potraviny jsou lidově nazývané „tukožroutské“. Jsou to naprosto běžné potraviny, jejichž význam jste zatím třeba nedocenili. Jejich časté zařazování do jídelníčku vám pomůže k tomu, že brzy budete příjemným způsobem, bez pocitu hladu, blíž ke své vysněné postavě a navíc i k lepšímu zdraví. Kniha obsahuje charakteristiky těch nej- účinnějších „tukožroutů“ a více než 500 rychlých a chutných receptů, vhodných pro každodenní vaření nejen do krabiček.

Komu je tato kniha především určena?
Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí zhubnout či udržet si pěknou postavu pomocí dobrého jídla. Obsahuje recepty ve stylu již dříve vydaných tří dílů Domácí krabičkové diety, které jsou velmi oblíbené. Těší mne, že si lidé většinou po zakoupení a vyzkoušení prvního dílu dokupují i díly ostatní.

Letos v únoru vyšla vaše kniha Polévky. Spousta lidí si oběd bez polévky nedokáže představit. Jak to máte u vás doma?
Jelikož jsem dost pracovně zaneprázdněná, vařím hlavně svačinové polévky, které mohou být plnohodnotnou večeří, nebo masové vývary, ze kterých maso použiji na přípravu dalšího pokrmu. Tento způsob se mi velmi osvědčil, protože i při nedostatku času může mít rodina kvalitní teplé jídlo. Kuchařka obsahuje pestrý výběr receptů na polévky pro nejrůznější příležitosti. U každého receptu je kromě fotografie uveden jednoduchý postup, několik variant a dobrá rada. Všechny recepty vycházejí ze snadno dostupných surovin, které buď máte doma, nebo seženete, jak já říkám, „v nejbližší sámošce“.

Chystáte novou velkou kuchařku s panem Štěpničkou. Kdy vyjde a na co se v ní čtenáři mohou těšit?
S Milošem Štěpničkou, který je široké veřejnosti znám z televizního Receptáře, pracujeme na velké rybí kuchařce, která shrnuje jeho celoživotní zkušenosti. Bude to unikátní rybí kuchařka, doplněná velkým množstvím barevných fotografií. Knihu chystáme na předvánoční trh, takže se mohou všichni příznivci rybích pokrmů těšit, že ji třeba dostanou pod stromeček.

Máte nějaké nejoblíbenější jídlo?
Těžko mohu uvést nějaké konkrétní jídlo. Preferuji lehčí pokrmy, např. ryby, těstoviny, zeleninu a ovoce. Ráda zkouším nové recepty. Při práci v nakladatelství vlastně denně přicházím s recepty do styku, ať už jsou to mé recepty, nebo recepty dalších našich autorů. Pokud se mi při redakční práci stane, že mne recepty z připravované kuchařky uchvátí natolik, že nevím, který z nich raději udělat, vím, že kuchařka bude mít úspěch. To je také krédo našeho nakladatelství, které zní: „Dona, to jsou kuchařky, podle kterých se dá vařit.“

Kdo má zájem o hubnutí a zdravý životní styl podle domácí krabičkové diety, může navštívit facebookovou stránku  https//www.facebook.com/domacikrabickovadieta.  

Text: Kateřina Žídková
Foto: Alena Winnerová
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Domácí krabičková dieta a „tukožrouti“
Čeština

Domácí krabičková dieta a „tukožrouti“

0.0 0
250 205
IHNED odesíláme
Čeština

Polévky

0.0 0
299 245
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Irský autor Colm Tóibín se rozhodl ve svém díle nazvaném Čaroděj zbeletrizovat životní pouť nositele Nobelovy ceny za literaturu, německého prozaika Thomase Manna, jenž byl nucen z rodné země uprchnout se svou rodinou před nacistickou hrozbou. Oženil se s Židovkou a jeho smýšlení bylo obecně značně protihitlerovské. Společně zamířili do Francie, následně do Švýcarska a poté, co získal československé státní občanství spolu s cestovním pasem, se rozhodl Evropu opustit nadobro a hledat štěstí za oceánem. Právě v té době psal asi své nejznámější dílo – Doktora Fausta. V padesátých letech se vrátil do Švýcarska, kde po pár letech zemřel na trombózu.
Průkopník české komplexní a psychosomatické medicíny a také autor a spoluautor celostně-medicínsky zaměřených odborných a popularizačních knih Jan Hnízdil s psaním ještě neskončil. V červnu vyšla jeho novinka Jak být zdravý v nemocné společnosti.
Tajemná ulice v rušném Kjótu, páté patro budovy na jejím konci a těžké dveře, které otevře jen ten, kdo je opravdu má otevřít. Za nimi se skrývá malá ordinace pro léčbu duše — Nakagjó Kokoro. Vede ji nepřívětivá sestra Čitose a pohledný mladý lékař Nikké s milým, ale lehce zmateným úsměvem. A co že vám zde vlastně předepíšou?