V publikaci se dočtete o trvalkách v permakultuře jako systému udržitelného designu inspirovaného přírodou, který sází hlavně na vytrvalé rostliny.
 Ve zralých přírodních ekosystémech převládají vytrvalé rostliny nad jednoletými a v permakultuře to děláme také tak. Tato brožurka vám poradí, jak začlenit trvalky do permakulturního designu, jaké funkce v něm mohou zastávat, jaké druhy si vybrat, a věnuje se i problematice správného sekání trávníků, nebo zakládání nízkoúdržbových trvalkových záhonů. Velký prostor v ní mají informace o tom, které vytrvalé rostliny se dají jíst a jak si je upravovat v kuchyni.
 
 Obsah:
 Katka Horáčková: Trvalky v permakultuře
 Marianna Holušová Ružičková: Použitie trvalek v permakultúrnom designe
 Martina Kotlandová: Krátké zamyšlení nad domácími trvalkami
 Adam Baroš: Trvalkové záhony ve veřejném prostoru
 Eva Hauserová: Bioindikátory
 Marie Straková: Trávníky, louky, pastviny
 Čestmír Holuša: Zelená střecha - extrémní stanoviště na zahradě
 Katka Horáčková: Trvalky pohledem kulinářským
 Simona Albrechtová: Jedlé i léčivé kořeny a oddenky planých rostlin
 Katka Horáčková: Množení a pěstování trvalek
 Věra Žďárská: Trvalky a jejich výživa
 Marek Semebauer: Trvalky pre hmyz