Recenze: Obilovinová kuchařka

archiv revue
Obiloviny jsou prvkem, na který se v naší většinové společnosti trochu zapomíná, respektive na jejich zdravé využití. Přitom jsou to suroviny, jež jsou dostupné a nenáročné na pěstování.

Šéfkuchař Petr Klíma se na ně zaměřil ve své další kuchařce – Obilovinová kuchařka od polévek po dezerty. Díky ní se seznámíme s různými druhy obilovin a pseudoobilovin. S touto knihou se vyřádí i bezlepkáři. Které obiloviny jsou bezlepkové, je jednak uvedeno na začátku, ale též u receptů je značka „bez lepku“.

 

Klíma přináší na dvou set stranách celou řadu lákavých receptů. Jsou rozděleny do kapitol Pšenice, Bulgur a kuskus, Oves, ječmen a živo, Jáhly, Pohanka, Kukuřice, Rýže, Quinoa, amarant a čirok. A jak napovídá podnázev, uspokojí naše chutě na slané i sladké. Pochutnáme si na všem možném – od snídaní, pomazánek, polévek až po hlavní jídla.

 

Výtku mám k tomu, že je Petr Klíma prezentován jako veganský kuchař. Přitom používá včelí med – což v knize i vysvětluje. Používání živočišných produktů, tedy i včelího medu, se však neslučuje s myšlenkou veganství. To je nutné zmínit, neboť i v současnosti mnozí neví, co přesně si pod pojmem vegan představit a s čím se tento životní styl ztotožňuje. Tam, kde je v receptu uveden med, použiji rostlinnou alternativu medu (pampeliškový, bezový či jiný) a jedu dál…

 

Recepty jsou zdravé – jak by také ne, když je Klíma otcem dětí, pro které chce zdraví prospěšnou stravu. Výživové hodnoty jsou vysoké, jídlo nasytí. Kombinujeme zeleninu, obiloviny a luštěniny. Nikdo nemusel zažívat utrpení, než se jídlo dostalo na talíř – za mě tedy velký dík za krásnou knihu. Jídlo je pestré a kreativně spojujeme různé ingredience. Recepty vypadají skvěle a nemálo tomu přidávají i celostránkové fotky každého jídla.

 

Kvůli obměně snídaně jsem jako první zkusila rýži nasladko. Pokud nepočítám 40minutové pečení v troubě, příprava je rychlá. Skloubení vůně skořice a kokosu zaručuje parádní výsledek. A taky že ano. Vzápětí jsem se pustila do veganské slaniny, která byla součástí receptu v závěru knihy. Zaujala mne kvůli tomu, že základem jsou kokosové chipsy (plátky). S tím jsem se dosud nesetkala. „Slaninu“ dělávám z rýžového papíru, a tak jsem se kvůli srovnání vrhla na variantu s kokosem. Postup je ještě snazší než ten s rýžovým papírem. Hotovo je za pár minut a už si pochutnávám.  

 

Obohaťte stejně jako já svůj jídelníček o nové recepty. Spousty inspirace můžeme najít i v předchozích publikacích Petra KlímyZeleninová kuchařka z farmy přímo na váš stůl a Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny.


Autorka: Radka

Také jste zkusili recepty podle Petra Klímy? Zanechte nám u jeho kuchařky krátké hodnocení. :)

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Obilovinová kuchařka

0.0 0
449 368
IHNED odesíláme
Čeština

Zeleninová kuchařka z farmy přímo na váš stůl

0.0 0
399 327
Vyprodáno
Čeština

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny

0.0 0
449 368
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Česko-rumunskou autorku s pseudonymem D. B. Peck (*1999) jsem zaznamenala už v roce 2024, kdy jí vyšla prvotina Sociopat. Námět knihy mě lákal, ale až její druhá kniha mě donutila přečíst si dílo mladé autorky. Život aneb na konci stejně všichni umřou se dočkal velkolepého nakladatelského přístupu – obálka i ořízka jsou skvěle zpracované a volají po tom, aby si román čtenář vzal do ruky, prozkoumal a prolistoval. Z tohoto pohledu perfektní. Až na to, že...
Někdy je těžké najít knihy, které nabízejí skvělé čtení a ještě jsou za super cenu. Abychom vám usnadnili hledání, vybrali jsme pro vás knihy za pouhých 81 Kč od NAKLADATELSTVÍ KAZDA.
Kniha mě přitáhla od první stránky. Ne, rovnou od prvních slov. Nedokážu popsat, jak to Perrinová dělá, ale její um vtáhnout čtenáře do děje už takto od začátku je dechberoucí.