Recenze: Kuchařka rodiny dona Corleona

archiv revue
Píše se rok 1972. V kinech se promítá první díl trilogie Kmotr. Film se stane legendou a Kmotr synonymem bezskrupulózního mafiána. Kmotr se stal inspirací pro spisovatele, filmaře i scénáristy. Ale kuchařka? Nemožné se stalo skutečností a vy si pochutnáte na zatraceně dobrých italských specialitách.

Myslím, že mezi námi není nikdo, kdo by o Kmotrovi nikdy neslyšel. Kmotr je nejen filmovou postavou, ale především symbolem italského mafiána. A tak se nabízelo, že někdo chytne za pačesy příležitost, která se nabízela, a využije toto komerční téma i v gastronomii. A tak Liliana Battleová shromáždila, upravila nebo vymyslela italské recepty, které by zaujaly i Kmotra. Ostatně, pokud jste se na film dívali důkladně, pak víte, že jídlo v něm mělo zásadní roli. Upřímně řečeno, co by byla Itálie bez dobré bašty?

Kuchařka rodiny dona Corleona vyšla v nakladatelství Slovart. Fotografování se zhostila Stacey Tyzzerová a kniha je téměř povinnu četbou pro všechny, kteří si zamilovali Itálii nebo Kmotra. Všechny pokrmy mají říz a jen tak na ně nezapomenete. Jsou pálivé tak, až to není hezké, nebo kombinují nekombinovatelné. Kapitoly jsou rozdělené tematicky tak, aby se z nich dala vytvořit parádní hostina se vším všudy. Od předkrmů a pečiva se dostaneme k polévkám a risottům. Velký prostor zaujímají těstoviny a pizzy. Autorka nezapomněla na mořské plody ani na saláty a všudypřítomnou zeleninu. A co by byla kuchařka bez sladkostí, že?

Každý pokrm obsahuje příběh spjatý s rodinou dona Corleona. Finální jídla jsou často plná rajčat, kečupu a nezřídka i pálivých přísad. To vše je tu proto, aby i obrázky korespondovaly s tématem mafie. Kečup evokuje krev a feferonky drsné metody mafiánů. Fanoušci Kmotra ocení fotografie z filmu a perličky z natáčení. Co se týče postupů, recepty jsou napsané tak, že připomínají beletrii. „Kuchařka rodiny dona Corleona“ není žádná tuctová ani nudná záležitost. Má grády a ocení ji zejména ti, kteří neberou věcí vážně a mají smysl pro humor. Ačkoliv ten je někdy dost černý. Mafiánská kuchařka je jedna velká nadsázka a vy se u ní parádně pobavíte.

Některé recepty zvládne i naprostý začátečník a u těch složitějších najdete řadu tipů, jak je vypilovat k dokonalosti. Všechny pokrmy jsou typické pro Itálii. Voní z nich dálky, moře a sluníčko. Vyberou si masožravci, vegetariáni i dietářky. Mnohé z jídel se objevily ve filmu Kmotr, a pokud ne, autorka vybrala pokrm, který je podobný tomu filmovému. Stejnou péči, jako věnovala jídlům, věnovala i informacím o Kmotrovi a jeho rodině. Díky knize Kuchařka rodiny dona Corleona se stanete odborníky na kultovní snímek i na italskou kuchyni. Jsem si jistá tím, že tuhle knížku si užijete i tehdy, když je vám italská mafie ukradená. A víte co? Možná změníte názor. Co takhle uvařit si těstoviny a pustit si nějaký zajímavý film? Však víte, který.

Autor: Veronika Černucká

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Kuchařka rodiny dona Corleona

0.0 0
499 409
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Zbystřete, jsou tady další velké slevy na deskovky! Ve spolupráci s DinoToys jsme pro vás vybrali cestovní a párty hry, které nyní můžete pořídit za polovic. Akce trvá od 16. 5. do 31. 5. 2025 na e-shopu i v prodejnách.
Startujeme pravidelnou akci, která poběží každý týden od pátku do neděle. Vždy to bude cenový trhák, takže si hlídejte víkendy, ať nějakou slevu nezmeškáte. A protože 17. května je Světový den pečení, první VÍKENDOVÝ TRHÁK jsme upekli s kuchařkami Josefa Maršálka.
Plžíci mají jedno takové pravidlo. Jméno dostanou podle prvního slova, které vysloví, když se proderou na svět. Jednoho dne se takhle narodí plží holčička Blé a plží kluk Paráda. O světě nemají ani ponětí a netuší, kolik nepřátel na ně čeká. Žáby, houbaři, ale i obyčejný vítr nebo déšť. Překonají nástrahy a přivedou na svět další generaci plžíků?