Začít hrát
 
 

Kukyho podzimní pátračka – hádejte knižní tituly a vyhrajte některou z cen!

  • Zákaznická linka 597 490 490

Moderní cukrařina Josefa Maršálka – skvělý recept na laskonky

archiv revue
Dobrota, kterou dokáže doma upéct každý, kdo umí upéct bábovku.
Kdo by neznal skvělého cukráře Josefa Maršálka? Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet nějaký jeho recept, ale když jsem viděla méně obvyklé ingredience u jeho receptů, trochu mě to odrazovalo a říkala jsem si, že to bude určitě těžké a můžu leccos pokazit. Ale nakonec jsem se do toho pustila a zkusila jsem si doma upéct laskonky podle receptu z knihy Moderní česká cukrařina.

Asi si na první pohled řeknete, proč jsou laskonky na obrázcích v knize tak sněhobílé a moje jdou do béžova. Není to tím, že by se mi je podařilo připálit, ale prostě nepoužívám bílý cukr, což je na výsledné barvě celkem znát. Ačkoliv jsem se toho dlouho bála, musím uznat, že recept i posloupnost pokynů jsou perfektně dotažené a pokud člověk opravdu sleduje krok za krokem doporučený postup a nesnaží se být „chytřejší“, v pohodě to každý zvládne. Tedy každý, kdo si doma aspoň tu a tam něco upeče.


A tady je recept!
Korpus:
65 g bílků, 135 g cukru krupice (tedy, v mém případě hnědého cukru), 40 g cukru moučky, 90 g mletých mandlí, 1 g soli, kůra z 1 citronu.
Dáme vařit 80 g cukru krupice s 50 g vody. Použijeme teploměr. Když má teplota rozvaru 105 st., začneme v čisté míse šlehat bílky se solí za občasného přidávání zbylého cukru krupice do pevného sněhu. Rozvar vypneme, když má 115 st. Tenkým pramínkem jej za pomalého šlehání vmícháváme do sněhu. Došleháme dotuha a dostudena. Ručně opatrně vmícháme zbylé ingredience. Na pečící papír ihned roztíráme přes šablonu oválné tvary laskonek (já mám doma jen kulaté). Vkládáme do trouby vyhřáté na 150 st., stáhneme teplotu na 130 a pečeme do úplného vysušení, asi 45–50 minut. Stáhneme teplotu, pokud se nám zdá, že laskonky dostávají nahnědlou barvu.

Na citronový krém s bílou čokoládou
200 g šťávy z čerstvě vymačkaných citronů, 100 g cukru krupice, 16 g solamylu, 120 g vajec, 50 g žloutků, 120 g másla, 100 g bílé čokolády.
V hrnci rozmícháme šťávu, cukr a solamyl. Přivedeme k varu, odstavíme a všleháme směs vajec a žloutků. Vrátíme zpět na oheň a opět přivedeme k varu. Odstavíme, přidáme čokoládu a všleháme máslo. Skvěle pomůže ponorný mixér. Přikryjeme fólií a necháme v ledničce vychladnout.

Na dohotovení: 50 g sekaných pistácií (tak pistácie jsem musela vynechat, u nás doma nikdy dlouho nevydrží, takže když jsem pekla, už zase nebyly.

I když jsem použila jiný cukr a neměla jsem pistácie, pokud můžu posoudit, na chuť laskonek to nemělo velký vliv, protože z tácu zmizely během dvou hodin. Jediná jejich nevýhoda je v tom, že pokud neupečete dvojitou dávku, už za hodinu budete řešit, že jsou všechny pryč. Určitě recept vyzkoušejte, s kupovanými laskonkami se to nedá ani srovnat. Za mě to zdaleka není poslední recept, který jsem z Moderní české cukrařiny vyzkoušela. Ať se daří a dobrou chuť.



-ice-
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Moderní česká cukrařina
Čeština

Moderní česká cukrařina

5.0 3
369 303
Vyprodáno
Čeština

Moje sváteční pečení

5.0 1
399 327
Vyprodáno

Sexy dorty

4.0 3
od 249
IHNED odesíláme
Čeština

Peče celá země

4.7 7
399 327
IHNED odesíláme

Péct, milovat a žít

5.0 3
od 299
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Mladá maminka dorazí na adresu, kde si má vyzvednout čtyřletého syna. Chlapec nikde a nikdo o něm nikdy neslyšel. Nedorozumění? Brzy se ukáže, že jde o zločin, který někdo pečlivě naplánoval. Zločinů přibývá stejně jako podezřelých a vy se ocitnete ve spleti intrik a lží. Jestli si nějaká kniha zaslouží označení Thriller roku, je to právě tahle.
Hledáte knihu, která nejen potěší, ale zároveň ozdobí vaši knihovnu? Vybrali jsme pro vás čtyři výjimečné publikace, které udělají radost milovníkům umění, historie, cestování i dobrého jídla.
Jsou tady listopadové knižní novinky. Nejedna z nich jistě skončí pod vánočním stromečkem. Mrkněte, co vychází tento měsíc...