Koblihy podle Josefa Maršálka (Kynuté)

archiv revue
V práci máme tradici, že na Tučný čtvrtek snídáme všichni společně, každý přinese k snídani něco tučného. Upekla jsem domácí koblihy podle kuchařky Kynuté od Josefa Maršálka. Mrkněte, jak to dopadlo.
Oslavte letos Tučný čtvrtek a připravte o víkendu své rodině snídani, kterou usmažíte z lásky. Vůně domácích koblih ve vás určitě vyvolá vzpomínky a vrátí vás zpět do dětství, kdy koblížky smažily především naše babičky.

Podle kuchařky Kynuté od Josefa Maršálka jsem svým kolegům připravila berlínské koblihy. Podělím se s vámi o RECEPT.

Berlínské koblihy

Porce: 14 kusů
Čas:
1 hodina


Kvásek (Omládek)

160g mléka

100 g hrubé mouky
10 g droždí

Těsto

320 g hladké mouky

40 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
100 g vajec
20 g rumu
4 g soli

70 g másla


Náplň
můžete zvolit podle svého uvážení, např.  povidla s rumem.  
K dokončení budete potřebovat olej ke smažení a cukr (krupice).

POSTUP

Nejdříve připravíme omládek smícháním mléka, hrubé mouky a droždí. Dobře zamícháme, zakryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě nejméně 1 hodinu pořádně nakynout.

Do mísy navážíme mouku, oba cukry, přidáme omládek, vejce a rum a dobře zamícháme – mísíme asi 4 minuty. Poté přidáme sůl, máslo a pokračujeme v hnětení, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy a také na hák či vařechu.

Těsto přikryjeme a necháme ho v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Přesuneme ho na lehce pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 14 stejných dílů a každý zvlášť dobře zakoulíme. Zakoulené kousky těsta odkládáme na plech vyložený pečicím papírem, který jsme dobře pomoučili, dáváme jim hodně místa, neboť kynutí zvětší objem. Zakryjeme je potravinářskou fólií či utěrkou a necháme kynout do 2, 5násobného objemu.

Do pánve či hrnce vlijeme nejméně 5 cm oleje, který rozehřejeme na 170–175 °C. Kousky těsta vkládáme do oleje vrchní stranou dolů a smažíme vždy 2 minuty z každé strany. Do studené koblihy uděláme nožem tenký řez a naplníme koblihu.

 


DOBROU CHUŤ!

Všem nadšeným cukrářkám i pekařkám by nemělo KYNUTÉ v kuchyni chybět.

Markéta

 
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Kynuté

5.0 15
1390
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)
Komentáře
09.02.2023 22:45
Mňam, vypadají krásně, hned bych si dala :-D

Nejnovější články

Průkopník české komplexní a psychosomatické medicíny a také autor a spoluautor celostně-medicínsky zaměřených odborných a popularizačních knih Jan Hnízdil s psaním ještě neskončil. V červnu vyšla jeho novinka Jak být zdravý v nemocné společnosti.
Tajemná ulice v rušném Kjótu, páté patro budovy na jejím konci a těžké dveře, které otevře jen ten, kdo je opravdu má otevřít. Za nimi se skrývá malá ordinace pro léčbu duše — Nakagjó Kokoro. Vede ji nepřívětivá sestra Čitose a pohledný mladý lékař Nikké s milým, ale lehce zmateným úsměvem. A co že vám zde vlastně předepíšou?
Od 16. června do 31. července (nebo do vyčerpání zásob) jsme pro vás připravili speciální letní akci – ke každému nákupu nad 500 Kč si můžete vybrat jednu z pěti knih zdarma.